Deskundig advies in de grootste hardloop-
en wandelspeciaalzaak
van Nederland!

De Venloop: het is al bijna zover.... En nu?!

20Mar

Je bent als hardloper al een tijdje bezig met het trainen naar aanloop van je wedstrijd. De tijd begint langzamerhand een beetje te dringen als je bedenkt dat je niet meer zo lang hebt tot je run!
Wat nu? De laatste weken zijn misschien wel het belangrijkste, wij helpen je in de laatste voorbereidingen om je run zo optimaal te kunnen lopen.

Start een visualisatie programma

  • Wandel het parcours een keer en neem punten in je op die belangrijk zijn en waar je op kunt focussen tijdens de wedstrijd. Houdt bijv km punten aan.
  • Denk positief: je voelt je fit, je hebt goed getraind! Dit gaat je lukken.
  • Maak een plan voor de voorbereiding op de dag zelf: ontbijt, reistijd, mogelijke weersomstandigheden, op welke plek na de run ga je bekenden van je ontmoeten?

Trainingen:
Twee weken van tevoren "start tapering", dit houdt in dat je trainingsvolume afneemt. Ga niet meer je snelheid proberen te verhogen of forceren om per direct nog een (halve)marathon afstand te lopen. Je trainingsschema zou zo opgebouwd moeten zijn dat je je trainingen nu wel compleet moet hebben.

Zorg dat je ritme de laatste twee weken constant is. Probeer de trainingen die je nog doet op hetzelfde tijdstip als je start tijd van de wedstrijd te doen.
Laatste week: zondag is je wedstrijd, neem op vrijdag en zaterdag rust. Loop bijvoorbeeld donderdag nog een rustige 5km en laat je spieren rusten.

Voeding & vocht:
Om je herstel na je trainingen zo optimaal te beïnvloeden is het belangrijk om na elke run koolhydraten en eiwitten toe te voegen. Neem bijvoorbeeld een bakje kwark, yoghurt met muesli, een boterham met pindakaas, een boterham met ei of een mueslibol met kaas om maar wat voorbeelden te geven. Wil je tijdens je wedstrijd een sportdrank nuttigen probeer deze dan 2 weken van te voren uit tijdens een run. Is je run langer dan 75 minuten dan zul je je lichaam tussen door moeten voorzien van vocht inname. Dit kan middels een bidon, een camelbag of een belt met kleine flesjes. Ga je hiermee lopen tijdens je wedstrijd dan is het belangrijk om hier alvast een keer mee getraind te hebben.

Tijdens je wedstrijd heb je gemiddeld 300-600ml/uur vocht nodig, dit is wel mede afhankelijk van hoeveel je zweet. Qua voeding heb je ongeveer 30-60 gram koolhydraten per uur nodig. 1 sport gel bevat ongeveer 22 gram koolhydraten, een halve liter sportdrank staat gelijk aan 30 gram koolhydraten.

Voorbereiding wedstrijddag:
Voor de allerlaatste voorbereiding naar en op de wedstrijddag hebben we deze blog uit 2018 voor je, waarbij atleet Rik Heijnen van Running Team het LoopCentrum je voorziet van de nodige pro-tips.

Veel succes en plezier met je wedstrijd, zet hem op!

Met vriendelijke groet,

Sanne Caelers
Fysiotherapeute en Locatiemanager Roermond & Venlo bij Fysio Stofberg

Lees hier meer over de samenwerking tussen Fysio Stofberg en het LoopCentrum